Sinisen Niilin putoukset

Sinisen Niilin putoukset
Etiopia ei ole vain kuivuutta

perjantai 28. helmikuuta 2014

What would you say, when you are standing infront of God?

Ollaan oltu Addiksessa pari päivää. 

Joo et me ei mentäis tänne

... eikä tänne

Tähän on mahtunut kaikenmoista mukavaa, mm. markkinat, yhden katulapsen auttamisprosessin käynnistäminen, jumalan ja jeesuksen tapaaminen ja olemme käyneet näiden neljlän päivän aikana jo KAKSI kertaa Axum-hotellissa suihkussa ja saunassa, eli olemme ihan intoutuneet läträämään vedellä tässä vesisäännöstelyn kaupungissa. Axum-hotelli on Haya Huletissa, eli tosi kaukana täältä, mutta kunnollisia pesupaikkoja ei löydy ihan mistä vaan.

Axum-hotellin lepohuone saunavieraille. Olin tällä kertaa ainoa asiakas.


Kävimme myös Merkatossa, eli Afrikan suurimmalla torilla. Tällä kertaa ajelimme autolla sen läpi, joten vasta nyt ekaa kertaa sain jonkinmoisen käsityksen, miten valtava se onkaan. Tuntui, että se ei lopu koskaan, mutta onneksi loppui, koska syy, miksi ajelimme Merkaton läpi ja sen ohi oli ykköstoiveeni koko reissulla; Amanuel Mental Hospital.


Amanuelissa ei saanut kuvata, mutta kokemus oli tosi hieno. Osastoja sairaalassa on 11 ja potilaspaikkoja n. 300. Pääasiallinen diagnoosi on psykoosi ja sanottaisiinko, että sen kyllä huomaa. Kohtasimme mm. jumalan ja jeesuksen. Munsta se oli aivan sopivaa, kun nyt ollaan täällä ihmiskunnan kehdossa. Sairaalalla on kaksi 2-kerroksista taloa, joissa on lähinnä hoitohuoneita, henkilökunnan ja omaisten kanttiini, lääkärin vastaanotot, kokouksia ja omaisten tapaamisia. Sairaalan alueella on aikamoinen määrä parakkeja, jotka muistuttivat mielestäni aika paljon vanki- tai keskitysleiriä viihtyvyydeltään. Parakin yhdessä asuinsolussa majaili n. 10 potilasta.

Tästä melko kolkosta atmosfääristä huolimatta plussana pitää sanoa, että potilaat olivat puhtaissa vaatteissa ja sairaala-alue kaiken kaikkiaan oli hyvin siisti. Sairaalahoitoon kuuluu majoitus ja ruoka, mutta lääkeet potilaiden pitää itse maksaa. Luonnollisesti siis hyvin moni on täysin ilman lääkitystä. Psykoottisia potilaita oli siis paljon ja joka paikassa. Uskoisin, että eristyskin siellä oli, mutta me emme sitä nähneet. Sairaalassa oli käyntipäivänämme tupakanvastaisen kampanjan huipentumana suuri juhla, jossa oli valtavasti ilmapalloja, musiikkia ja varsin asiallisen kuuloisia puhujia. Joku potilaista toi mulle tuolin, toinen tuli kertomaan, että on jumala ja jeesus. Selvä. Sanoin siihen, että hauska tutustua, että sillä lailla mun kohtaamiseni sitten meni. Jälkeenpäin tuli mieleen, että siinä tilanteessa voisi koittaa sanoa jotain vähän älykkäämpääkin. Vaikka koittaa jotenkin selitellä syntejään tai jotain.

Kätsysti ulkoistettu avohoitopotilas sairaalan muurin ulkopuolella


Tässä on pari päivää mennyt yhden 2-v katulapsen kohtaloa pohdiskellessa. Vaihtoehtoja pienen pojan auttamiseksi mietittiin suuntaan ja toiseen, mutta asia on vielä kesken. Toivottavasti ehdimme saada homman päätökseen ennen maanantaita. Tällä hetkellä vahvimapana ehdokkaana katulapsen auttamiseksi on sellainen idea, että lapsi muuttaisi hyväntekeväisyysjärjestön tiloihin tähän lähelle ja pappa avustaisi välillisesti hänen elatustaan. Ystävälliset ihmiset ovat auttaneet häntä mm. siten, että poika voi käydä läheisessä leipomossa syömässä aamu- ja iltapalaksi leipää ja teetä. Pojalla on äiti, mutta äiti työskentelee pyykinpesijänä tässä alueella ja jättää aamulla lapsen kiertelemään pitkin katuja ja hakee illalla myöhään pois. Tämä alue on tosi kiva, mutta täällä kulkee paljon autoja ja on syviä katuojia jne, puhumattakaan siitä, ettei lapsella ole ruokaa tai lämpimiä vaatteita. Tällä hetkellä lapsi juoksentelee pääosin pitkin katuja täysin suojattomana. Katsotaan, kuinka tässä nyt käy.





Asumme nyt Zauditun vieraina Kotebessa. Tosi kivaa olla ihan tavallisen perheen vieraana. Zauditulla on kolme tyttöä ja tuntuu, etteivät he muuta ehdikään kuin passaamaan meitä. Voi vitsi sentään. Kyllä meillä on ruhtinaalliset oltavat. Onneksi on näin ihania ystäviä!